onsdag 15 april 2015

Den radiostyrda Quadcopterns historia

Många verkar kunna ganska lite om quadcopterns tidiga år så jag tänkte göra en kortare sammanfattning av hur allt började (med reservation för att jag kan ha missat något). 

2002 Daniel Gurdan och Jan Stumpf utvecklade vad som skulle komma att kallas Silverlit X-UFO. Det var en quadcopter men som till skillnad mot dagens motsvarigheter hade den borstade elmotorer och en tung NiMH ack. Men den största skillnaden var att den hade ett mekaniskt gyro istället för dom elektroniska som används idag. Prestandan kan inte jämföras med dom quadcoptrar som finns idag, men det var ett viktigt första steg. Silverlit X-UFO vann 2005 mest innovativa produkt på leksaksmässan i Nürnberg. 


 Silverlit X-UFO

Mekaniskt gyro X-UFO

Silverlit var inte intresserade av att släppa någon mer avancerad modell och Daniel Gurdan och Jan Stumpf startade med några andra Ascending Technologies GmbH där dom till en början gjorde uppgraderings kit till X-UFO. Bland annat ett nytt styrkort X-3D med elektroniska gyron, tilläggskort med accelerometer som möjliggjorde att den för första gången kunde hovra utan hjälp ifrån pilot. Senare kom även borstlösa motorer och den moderna quadcoptern var född.

Ascending Technologies X-3D BL

Ungefär i samma veva startade några andra tyskar, Holger Buss and Ingo Busker 2006 Mikrokopter tillsammans. Medans Ascending Technologies riktade in sig mer på forskning och professionell utrustning låg Mikrokopters fokus mer åt (avancerad) hobbynivå.
Mikrokopters Multicoptrar (quad, hexa, octo) blev snabbt populära att lyfta Foto och Videokameror med men det krävdes mycket tålamod, kunskap och ganska mycket pengar för att lyckas bygga ihop en fungerande rigg.  

Octocopter ifrån Mikrokopter


Rolf R Bakke ifrån Norge ändrade dock på det i slutet av 2009 när han under namnet "Kapteinkuk" startade en tråd på RCgroups forum där han beskrev hur man enkelt kunde bygga sitt eget styrkort med hjälp av 3st HK401B gyron och altmega chip.  HK401B gyrot var ett elektroniskt gyro som egentligen var avsett att användas i RC helikoptrar.


Rolf R Bakke första KK styrkort

HK401 Gyro


 I början av 2010 startade även "AlexinParis" en tråd på RCgroups där han presenterade hur man kunde använda ett gyro ifrån en Nintendo Wii handkontroll och en Arduino pro mini för att bygga ett eget styrkort.
MultiWii kopplings schema


Även om det nu var så pass billigt att fler nu vågade försöka bygga en quadcopter så var det fortfarande inte helt enkelt och det fanns inga färdiga "plug and play" kit bortsett ifrån enstaka leksaks quadcoptrar. Många menade att dom var för fula för att kunna bli någon riktig hit hos vanliga människor. Men även själva styrkorten kunde minst sagt vara knepiga att trimma in och långt ifrån enkelt att förstå för en vanlig dödlig. Men allt det ändrades i mitten av 2011 då DJI släppte sitt Wookong M styrsystem. Enklare och mer avancerat än något på marknaden och det dröjde inte länge innan dom släppte sin vita Phantom quadcopter som kom att bli den första riktiga "folk drönaren". Nu är quadcoptrar inte längre bara för RC-flygare och tekniknördar.


  DJI Phantom





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar